Význam proteolytických enzymů v péči o dutinu ústní

zub1

Proteolytické enzymy chrání před záněty

pic2Zánět může vyvolat nebo provázet celou řadu onemocnění měkkých tkání dutiny ústní. Především se jedná o gingivitidu a parodontózu.

Zánět je přirozenou obrannou reakcí našeho těla. Jedná se o fyziologický proces, kterým organizmus udržuje rovnováhu vnitřního prostředí nebo reaguje na zevní resp. vnitřní poškození.

Když organizmus vyčerpá své možnosti potlačit příčinu a zhojit poškozenou tkáň akutní zánětlivou reakcí, přechází zánět do chronického stadia. Tedy do stavu jakési nové rovnováhy mezi stále existující příčinou a možnostmi vlastní obranyschopnosti tkání. Takto nastolená rovnováha je ale obvykle doprovázena různě rychlou tkáňovou destrukcí.

Ve vztahu k zánětlivému onemocnění v dutině ústní působí proteolytické enzymy dvěma směry. Zaprvé zvyšují vlastní obranyschopnost tkání a zadruhé působí přímo na mikrobiální původce zánětu v zubním plaku. Z hlediska ovlivnění vlastní obranyschopnosti tkání, proteolytické enzymy především zlepšují mikrocirkulaci ve tkáni a snižují otoky. Tím usnadňují hojení. Dále proteolytické enzymy snižují přilnavost bakterií k zubu a dásním i jejich schopnost tvořit plak. S ohledem na skutečnost, že se jedná o terapii netoxickou, neagresivní, bez vedlejších lokálních i celkových účinků, proteolytické enzymy nabízejí velkou příležitost pro ochranu před chronickým zánětem způsobeným destruktivními procesy v dutině ústní. Výhodou je zcela jistě i to, že mohou být využívány dlouhodobě a to i u dětí, těhotných nebo u lidí s oslabenou imunitou.

Význam enzymů trypsinu a bromelainu

pic1

 
  • Trypsin a bromelain významným způsobem zlepšují lymfatickou drenáž a mikrocirkulaci krve ve tkáních a sliznicích dutiny ústní.
  • Trypsin a bromelain díky svým přirozeným biologickým vlastnostem příznivě ovlivňují bakteriální flóru dutiny ústní, která je při zánětech (parodontitida) a parodontóze výrazně narušená.
  • Trypsin a bromelain snižují schopnost bakteriálního biofilmu přilnout k zubní sklovině a ke sliznici dutiny ústní a tím omezují jeho negativní vliv na tyto tkáně.
  • Trypsin a bromelain mají zásadní vliv na normalizaci a udržování optimálních imunitních reakcí v dutině ústní a tím zlepšují obranyschopnost měkkých tkání včetně parodontu.
  • Trypsin a bromelain zvyšují antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky tělu vlastní imunity.
  • Trypsin podporuje přirozený bělicí účinek bromelainu.
  • Trypsin a bromelain mají vysokou antioxidační kapacitu a tím snižují rozsah poškození při parodontitidě a parodontóze, u nichž se na poškození tkání dutiny ústní podílejí mj. vysoké hladiny kyslíkových radikálů.
  • Trypsin a bromelain spolu s enzymy ve slinách omezují vznik nebo zhoršení parodontózy tím, že rozkládají drobné bílkovinné a cukerné zbytky (maso, sladkosti apod.), které nebyly odstraněny mechanickým čištěním z mezizubních prostor a chobotů mezi dásní a zubem.
  • Trypsin a bromelain mají schopnost štěpit bílkoviny. Tím zabraňují tvorbě a umožňují odstraňovat bílkovinné zátky, které uzavírají choboty mezi dásní a zubem při parodontóze.
  • Trypsin a bromelain mají pozitivní vliv na kvalitu zubní skloviny a tím omezují kazivost zubů.

Vhodné použít u těchto stavů dutiny ústní

Začínající a akutní záněty 

Podpora imunity (imunodeficience)

Wald Pharmaceuticals s.r.o.
U hranic 16
100 00 Praha 10 – Strašnice

Fakturační údaje:
IČ: 24291579
DIČ: CZ24291579
Dětská 2445/37, 100 00 Praha 10

Telefon pro objednávky:
+420 725 111 900

Email: info@enzymel.cz
Web: www.enzymel.cz
Maloobchod: eshop.enzymel.cz
Velkoobchod-ordinace: objednavky@enzymel.cz